Informare de presă – Măsurile care trebuie respectate pentru a preveni răspândirea Pestei Porcine Africane

INFORMARE DE PRESA

 

      Subiect:  Măsurile care trebuie respectate pentru a preveni răspândirea Pestei Porcine Africane

 

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la  100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om și nu afectează omul.

In contextul evolutiei Pestei Porcine Africane in exploatatiile invecinate cu judetul Braila, singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.

Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, DSVSA BRAILA recomandă respectarea următoarelor:

-nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

-creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;

-nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;

-dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

-nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

-nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără documente sanitare veterinare eliberate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

-nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

-Vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunțe DSVSA județene despre orice situație în care au depistat porci mistreți morți, ori cu comportament specific modificat și să transmită probe pentru diagnosticul de laborator

– Se menține interdicția creșterii porcinelor în extravilan – stâne, cantoane, societăți agricole, clădiri dezafectate, precum și interdicția  vanzării porcinelor în pietele agroalimentare.

DSVSA BRAILA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică imputernicit, alte autorități, sau DSVSA BRAILA

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Când suspectați prezența PPA fiți atenți la semnele clinice ale porcilor:

-Înroșirea pielii, a urechilor, a râtului, a extremităților, pieptul și abdomenul;

-Diaree, varsaturi, febra, pierderea poftei de mâncare;

-Raportați către medicii veterinari  orice suspiciune  PPA.

În cazul unei suspiciuni PPA , crescătorii de porcine trebuie să anunțe, în cel mai scurt timp posibil  medicul veterinar din localitate si/sau medicii veterinari  din cadrul DSVSA Dolj , care se deplasează în regim de urgență la fața locului pentru a recolta probe si a lua primele măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii la porcii din alte exploatații.

Diagnosticul  si confirmarea PPA se face prin teste de laborator,in cadrul LSVSA BRAILA care este un laborator zonal, acreditat pentru diagnosticul pestei porcine africane si pestei porcine clasice.

DSVSA BRAILA  solicită sprijinul cetățenilor ,fermierilor, crescătorilor de animale, autorităților locale, medicilor veterinari de liberă practică pentru respectarea masurilor de protectie si prevenire PPA ,  pentru a limita efectele bolii și răspândirea virusului .

 

 

 

 

 

Director executiv,

Dr. Arsene Marian

Doctor in medicina veterinara