Măsuri instituite de către DSVSA Brăila cu scopul prevenirii apariției Gripei aviare

COMUNICAT DE PRESĂ

Subiect: Măsuri instituite de către DSVSA Brăila cu scopul prevenirii apariției Gripei aviare

 

La începutul lunii Ianuarie 2020, Comisia Europeană a informat statele membre  despre evoluția unui număr de 9 focare de gripă aviară care evoluează în regiunile: Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski din Polonia.

Având în vedere prevederile legislației europene în vigoare și apariției de noi focare în alte state membre, inclusiv România, DSVSA Brăila a dispus aplicarea unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare pe teritoriul județului .

În acest sens, au  fost informați operatorii economici care derulează operațiuni de comerț intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubație, produse și subproduse de pasăre, despre apariția unor focare de gripă aviară în Polonia, Slovacia, Ungaria și România, în județul Maramureș.

Totodată, sunt informați crescătorii de păsări, despre situația epidemiologică mai sus menționată apărută în spațiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

DSVSA Brăila efectuează controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubație, a unităților care produc, depozitează și comercializează produse și subproduse de pasăre și oua consum, cu origine Polonia, pe teritoriul județului, verificându-se următoarele aspecte:

  • Respectarea normelor sanitare veterinare de biosecuritate in exploatațiile comerciale de păsări conform Ord. ANSVSA 21/2018
  • Informarea tuturor U.A.T-urilor în vederea instituirii măsurilor cu privire la interzicerea creșterii păsărilor în afara limitelor proprietății de către cetățeni,precum și interzicerea accesului palmipedelor pe lacuri , canale de irigații,etc.
  • trasabilitatea produselor si subprodusele de pasare (carne, oua, produse din oua) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor;

– documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante;

–  respectării cerinţelor generale si specifice de igienă.

  • Monitorizarea transporturilor de păsări vii și de ouă pentru incubație în sistemul TRACES sosite in România în cadrul comertului intracomunitar cu respectarea prevederilor Directivei C.E/ 158/30.11.2009

În functie de evoluția epidemiologică a bolii, DSVSA  Brăila va actualiza informațiile și va impune, după caz, aplicarea de noi măsuri.

 

 

Dr. Gicu DRĂGAN

Doctor în medicină veterinară