Măsuri premergătoare sărbătorilor pascale 2021

 

COMUNICAT PRESĂ

Subiect: Măsuri premergătoare sărbătorilor pascale 2021

 

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare  în perioada sărbătorilor Pascale, D.S.V.S.A Brăila va iniția măsuri specifice de monitorizare și control oficial cu scopul verificării condițiilor de igienă în unitățile de depozitare, transport  și valorificare a produselor de origine animală și non-animală, dar în mod special carnea de miel și ouăle destinate consumului uman.

În acest sens, conducerea DSVSA Brăila a stabilit un program  intensificat de inspecții  pentru perioada  22.03-01.05.2021, program ce va cuprinde verificarea piețelor agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, cofetării, patiserii, etc.

În această perioadă se vor intensifica controalele ce vizează circulația animalelor, atât a porcilor în contextual evoluției pestei porcine africane cât și a mieilor destinați sacrificării . Pentru  aceste controale în trafic au fost constituite echipe mixte cu inspectori din cadrul DSVSA Brăila și I.P.J Brăila.

Pentru limitarea cât mai mult cu putință a riscurilor apariției unor situații de criză, DSVSA Brăila a notificat toate unitățile administrative teritorilale de pe raza județului de a se implica prin măsuri de prevenire și descurajare a comerțului ilegal cu animale(miei) vii și produse de origine animală în spații neamenajate, inclusiv comerțul stradal.

În ceea ce privește organizarea și amenajarea locurilor speciale  pentru sacrificarea mieilor, primăriile vor notifica DSVSA Brăila cu privire la oportunitatea avizării acestora, după consultarea fermierilor, crescătorilor de ovine din localitate și asigurarea condițiilor minime de igienă și bunăstare a animalelor. Perioada admisă pentru funcționarea acestor puncte temporare de sacrificare a fost stabilită pentru intervalul 30.03.-03.04.2021 pentru Paștele catolic și 21.04-01.05.2021 pentru Paștele ortodox.

Deasemenea în perioada  22.03.-01.05.2021, se vor intensifica controalele în unitățile de depozitare, comercializare a produselor lactate, ouă și produse din ouă, pește și produse din pește, având în vedere  cererea crescută a  consumatorilor pentru aceste tipuri de alimente.

Pe această cale recomandăm consumatorilor achiziționarea de produse de origine animală, în special carnea de miel,  numai din unități inregistrate/autorizate sanitar veterinar și spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, evitând astfel riscul unor toxiinfecții alimentare .

DSVSA Brăila va asigura permanența în cadrul instituției, inclusiv sâmbăta și duminica, având afișat numele medicilor oficiali,programul de activitate și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice abatere de la normele sanitare veterinare

 

Director Executiv,

Dr. Marian ARSENE

Doctor în medicină veterinară