Pesta Porcină Africană confirmată în două gospodării din comuna Frecăței din Insula Mare a Brăilei

Informare de presă

Pesta Porcină Africană confirmată în două gospodării din comuna Frecăței din Insula Mare a Brăilei

 

În data de 10 iulie a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării din comuna Frecăței (situată în zona de protecție a primului focar confirmat în Insula Mare a Brăilei).

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Brăila reunit astăzi, a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea preventivă a porcinelor din cele două gopodării și ecarisarea carcaselor.

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Director Executiv

Dr. Gicu DRĂGAN