Pesta Porcină Africană confirmată la o exploataţie comercială din judeţul Brăila

Informare de presă

Pesta Porcină Africană confirmată la o exploataţie comercială din judeţul Brăila

 

S-a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane în cele trei ferme aparţinând S.C. TEBU CONSULT INVEST S.R.L., exploataţie comercială care deţine un efectiv total de 138.356 capete porcine.

În  urma confirmării diagnosticului de laborator de către I.D.S.A. Bucureşti, cele trei ferme aparţinând societăţii  mai sus menţionate, au fost plasate sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsurile de restricţie, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare armonizată cu legislaţia Uniunii Europene.

 

Ca urmare, a fost înştiinţată Instituţia Prefectului Brăila în vederea convocării de urgenţă a C.L.C.B. pentru aplicarea „Planului de măsuri la confirmare”. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate iar proprietarul va fi despăgubit de către stat, în condiţiile prevăzute de lege. Ecarisarea teritoriului şi eliminarea cadavrelor, precum şi a tuturor materialelor cu risc, din focar, se va efectua conform Reg.(CE) nr. 1069/2009 şi Reg. (UE) nr.142/2011.

La acest moment ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

 

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

Director Executiv,

Dr. Gicu Dragan