Comunicat PPA 2023

 

Comunicat

Subiect:  Recomandări pentru prevenirea apariției  Pestei porcine africane

În contextual epidemiologic actual, DSVSA Brăila recomandă respectarea următoarelor măsuri menite să prevină apariția  Pestei porcine africane după cum urmează:

 

Recomandări pentru prevenirea apariței Pestei porcine africane:

  • Anunțarea medicului veterinar, în vederea identificării porcinelor prin aplicarea crotaliilor auriculare, urmată de înregistrarea acestora în Baza Națională de date. Menționăm că, în cazul apariției bolii, proprietarii animalelor neidentificate, neînregistrate, introduse în exploatație fără documente sanitare veterinare și ucise în vederea combaterii PPA, nu sunt despăgubiți în conformitate cu prevederile legale. De asemenea, aceștia riscă sancțiuni contravenționale, potrivit legislației sanitare veterinare în vigoare.
  • Achiziționarea de suine doar dacă animalele sunt identificate, însoțite de documente sanitare veterinare, nu provin din zone cu restricții PPA, iar exploatația de destinație se află în afara zonelor supuse restricțiilor.
  • solicitarea urgentă a medicului veterinar de liberă practică, în situația în care se costată modificări ale stării de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mâncare, decubit prelungit, apariția la nivelul tegumentului a unor pete de culoare roșie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge și alte modificări de comportament;
  • până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării va stabili măsurile legale impuse de situația constatată ;
  • evitarea deplasărilor crescătorilor de suine în mediul silvatic, sau alte zone unde evoluează boala la mistreți, precum și respectarea cu strictețe a normelor de biosecuritate în exploatațiile cu porcine ( creștere porcine în sistem închis, acces limitat al persoanelor, echipament de protecție adecvat, dotarea cu substanțe dezinfectante, efectuarea de dezinfecții la incinte, mijloacele auto, etc. ).

 

Director Executiv,

Dr. Marian ARSENE

Doctor în medicină veterinară

Comunicat PPA 2023