Intensificarea controalelor oficiale , urmare a situatiei epidemiologice sub raportul gripei aviare inalt patogene, la locul de destinatie al carnii de pasare/oualor precum si la nivelul  exploatatiilor comerciale si non-profesionale pe teritoriul Judetului Braila 

Comunicare externa DSVSA Braila influenta 15.11.2021

INFORMARE DE PRESA

 

      Subiect: Intensificarea controalelor oficiale , urmare a situatiei epidemiologice sub raportul gripei aviare inalt patogene, la locul de destinatie al carnii de pasare/oualor precum si la nivelul  exploatatiilor comerciale si non-profesionale pe teritoriul Judetului Braila    

                                  

In contextul migratiei pasarilor calatoare , se semnaleaza un risc clar de evolutie a unui nou val de gripa aviara atat la pasarile migratoare cat  si la cele domestice.

La aceasta data, in Europa, evolueaza focare endemice  de influenta aviara inalt patogena in state membre  precum Germania, Estonia, Italia, Danemarca, Tarile de Jos.

In ceea ce priveste situatia epidemiologica pe teritoriul Romaniei , va informam faptul ca in judetul Timis a fost confirmat la data de 25.02.2021  un focar primar de Influenta aviara intr-o gospodarie cu 14 gaini din satul Folea, comuna Voiteg-judetul Timis iar in judetul Calarasi a fost identificata o lebada de la care s-a izolat subtipul H5N1 .

Ca urmare a acestui fapt,tinand cont de instructiunile transmise de la inceputul anului 2021 referitoare la intensificarea controalelor oficiale ca urmare a situatiei epidemiologice sub raportul gripei aviare inalt patogene , precum si la instructiunile referitoare la masurile ce trebuie aplicate la nivelul exploatatiilor de pasari la nivel national, incepand cu data de 11.11.2021, se vor intensifica controalele oficiale la destinatie asupra loturilor de pasari vii, oua de incubatie, carne proaspata de pasare si oua de consum, provenite din State membre ale U.E. ( in special Polonia), si/sau din regiuni/zone situate in afara zonelor aflate sub restrictii ca urmare a evolutiei influentei aviare inalt patogene (Germania, Estonia, Italia, Danemarca, Tarile de Jos).

Se vor adopta de urgenta masuri menite sa preintampine aparitia  unor evenimente epidemiologice nedorite si anume:

  1. A) Controale efectuate la locul de destinatie al carnii de pasare/oualor

Se vor verifica unitatile de destinatie de pe teritoriul Romaniei  (centru de ambalare oua, depozite frigorifice, unitati de reambalare, unitati de transare si/sau procesare a carnii de pasare, unitati de procesare  a ualor etc), avandu-se in vedere urmatoarele aspecte:

-verificarea modului de respectare a conditiilor de igiena si temperatura pe durata transportului carnii de pasare/oualor.

-verificarea documentelor insotitoare, care trebuie sa ateste originea si conformitatea loturilor de carne de pasare /oua provenite din alte State Membre ale UE si destinate comercializarii pe piata Romaniei.

-verificarea modului de marcare a carnii de pasare/oualor provenite din alte Stete Membre ale Ue si destinate comercializarii pe piata Romaniei.

-verificarea registrului de intrari, la nivelul unitatii de destinatie, in care sa fie inregistrate toate livrarile de carne de pasare/oua provenite din State Membre ale U.E. in conformitate cu cerintele prevazute de prevederile Reg.CE nr.852/2004 si Reg.CE nr.178/2002 cu modificarile si completarile ulterioare.

-verificarea trasabilitatii loturilor de carne de carne de pasare/oua provenite din alte State Membre ale U.E.

  1. B) In Gospodariile populatiei:

– pasarile vor fi mentinute in interiorul curtilor, fara a fi lasate liber in afara aestora cu limitarea perimetrului din interiorul curtii la care au acces.

  • hranirea pasarilor se va face in spatii inchise sau acoperite, la care nu au acces pasarile salbatice.
  • furajul folosit va fi depozitat in spatii inchise evitandu-se accesul pasarilor salbatice, inclusiv al „speciilor punte’’ vrabii, ciori, porumbei, cotofene, etc.
  • interzicerea accesului la luciu de apa a ratelor si gastelor domestice pentru prevenirea oricarui contact direct sau indirect cu pasarile salbatice.
  • interzicerea adaparii pasarilor de curte cu apa de suprafata, provenita din lacuri, balti.
  • obligativitatea informarii medicilor veterinari de catre proprietarii de pasari a oricaror semne de boala sau mortalitate

–   vaccinarea obligatorie a tuturor efectivelor de galinacee (gaini,curci,bibilici,fazani ,etc) contra bolii de Newcastle

–   mentinerea evidentei efectivelor de pasari pe categorii;

  1. C) In fermele comerciale de pasari:

-reactualizarea, în regim de urgență, a măsurilor generale și specifice de biosecuritate aplicabile la nivelul exploatațiilor de păsări, conform Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 21/2018;

-înnăsprirea măsurilor specifice de biosecuritate, pe cele trei nivele de risc (zona administrativă, zona profesională, zona de producție), existente la nivelul unei exploatații comerciale;

-supravegherea păsărilor domestice sub raportul gripei aviare prin teste serologice RIHA pentru subtipurile H5/H7.

 

Reguli generale:

– este interzisa efectuarea importului ,exportului ,schimburilor intracomunitare de pasari vii direct in/din exploatatiile non-profesionale si exploatatiile comerciale de tip A

– transportul pasarilor se face cu mijloc autorizat sanitar veterinar si cu respectarea normelor in domeniul bunastarii animalelor pe timpul transportului ( fiecare transport este insotit de aviz de insotire a marfii, certificat sanitar veterinar de transport animale vii si proces verbal care atesta dezinfectia mijlocului de transport);

 

ANSVSA monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și  al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase și, implicit, să protejeze industria avicolă din țara noastră.

În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România și cu asociațiile ornitologice.

Orice simptom, mortalitate şi morbiditate crescuta în populaţia de păsări domestice şi sălbatice, va fi anunţata in regim de urgenţă la DSVSA Braila, tel. 0239610689, fax.0239610691, mail:office-braila@ansvsa.ro.

D.S.V.S.A. Braila a dispus informarea tuturor exploatațiilor comerciale de păsări, a tuturor Consiliilor Locale  a administratorilor fondurilor de vânătoare, medici veterinary de libera practica imputerniciti  de pe raza județului, cu privire la măsurile specifice care trebuiesc luate în vederea minimalizării riscurilor de apariție a influenței aviare de înaltă patogenitate.

 

 

Director Executiv,

Dr. MARIAN ARSENE

Doctor in medicina veterinara

Intocmit,

Dr.Cristiana Genes

Consilier comunicare externa