Masuri si recomandari pentru perioada sarbatorilor de iarna 2020-2021

COMUNICAT DE PRESA

      Subiect: Masuri si recomandari pentru perioada sarbatorilor de iarna

                                                2020-2021

Luna Decembrie este perioada in care Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braila îşi intensifică controalele oficiale care au ca scop apărarea sănătăţii publice şi prevenirea aparitiei toxiinfectiilor alimentare la om prin consumul de produse alimentare.

Vor fi verificate toate unitatile de producere, procesare, depozitare si comercializare a carnii, dar si unitatile de alimentatie publica cu activitate de livrare produse alimentare la domiciliu.

In această perioadă, controalele vor fi desfasurate atat în unităţile de depozitare şi comercializare a produselor alimentare, dar şi în fermele de creştere a animalelor, urmărindu-se respectarea stricta a regulilor de sănătate şi igienă pentru aceste unitati, astfel încât riscurile de îmbolnavire prin consumul de produse alimentare necontrolate sanitar veterinar să fie înlăturat in totalitate.
Un astfel de risc il reprezinta consumul de carne de porc neexaminată sanitar veterinar şi neatestată prin examen trichineloscopic de către medicul veterinar, singurul in masura să garanteze salubritatea cărnii şi implicit sănătatea consumatorului. 

    Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un vierme nematod ‘Trichinella spiralis’, care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată.  Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs) ce conține larve vii sau chisturi viabile. 

    La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.   Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale (la pleoape) și faciale (la față), însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie.

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:

 1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic
 2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică ‘în sânge’, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnati uscati sau afumati, șuncă
 3. Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate și autorizate
 4. Tăierea clandestină a animalelor

În vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandăm populației:

— să controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora.

— să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar.

— să renunțe la obiceiurile culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

        Examenul trichineloscopic pentru porcii sacrificati in gospodariile populatiei se efectueaza in urmatoarele locatii :

 • LSVSA Braila, pentru confirmarea cazurilor pozitive si examenul carnii de vanat(porcii mistreti)- Calea Galati nr. 344 (Cart. Vidin)
 • CSVSAO Braila, Str. 1 Decembrie 1918 – la sediul CSVSAO Brăila, vis-a-vis de Piaţa Halelor şi la Staţiunea de control alimente din incinta Pieţei Halelor, programul de lucru fiind de la ora 800 la ora 1800 în zilele lucrătoare şi de la ora 800 la ora 1700  în zilele de duminică, începând cu data de 05.12.2020 pana pe 23.12.2020
 • Sediul fiecarei Circumscriptii sanitara veterinara concesionata din fiecare comuna a judetului Braila.
 • pentru efectuarea examenului trichineloscopic, cetăţenii vor prezenta pentru analiza maxim 40 grame din muşchii pilieri diafragmatici sau maseteri sau intercostali;
 • pentru efectuarea acestui examen se percep tarife, conform Ordinului ANSVSA nr.96/2014 cu modificările şi completările ulterioare,astfel:

1) pentru porcii domestici, contravaloarea manoperei este de 24,99 lei/cap (2 compresoare)

2) pentru porcii mistreti, contravaloarea manoperei este de 48,79 lei/cap (4 compresoare).

 

De precizat faptul ca in situatia diagnosticarii unui porc sacrificat, cu Trichineloza, acesta va fi confiscat si denaturat, iar proprietarul animalului va fi despagubit cu contravaloarea de piata a animalului in viu.

Circulatia porcilor vii si comercializarea acestora :

      -sunt interzise miscarile de porcine vii proveniti din zonele de restrictii avand in vedere contextul actual de evolutie a pestei porcine africane pe teritoriul judetului Braila

 • in aceasta perioada vor fi organizate controale in trafic, prin echipe mixte de inspectori ai DSVSA Braila si reprezentanti ai IPJ Braila, fiind verificate transporturile de porci, carne si preparate din carne
 • carnea rezultata in urma sacrificarii porcilor in gospodarie va fi destinata consumului propriu, in incinta gospodariei, in localitatile supuse restrictiilor de miscare a animalelor datorata evolutiei pestei porcine africane.

 

Referitor la comercializarea oualor,laptelui si produselor din lapte de catre micii producatori, acestia isi pot comercializa produsele in pietele agroalimentare autorizate insotite de urmatoarele documente:

1) Document de inregistrare sanitara-veterinara eliberat conform Ordinului Presedintelui ANSVSA nr.111/2008 cu modificarile si completarile ulterioare.

2) Fisa de sanatate a animalelor completata la zi.

In vederea asigurarii trasabilitatii branzeturilor comercializate catre consumatorul final,  acestea trebuie sa fie insotite de informatii scrise din partea producatorului care sa contina mentiuni referitoare la:

-denumirea produsului , numele producatorului, locul producerii, data obtinerii, afisate in momentul expunerii la vanzare sip e toata perioada comercializarii pe tablite aplicate deasupra sau in dreptul produsului.

            Se interzice:

comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora.

-comercializarea in spatii improvizate nesupuse controlului sanitar-veterinar.

-comercializarea in sistem de vanzare stradal in care nu este asigurata o temperature si o igiena corespunzatoare.

Referitor la comercializarea oualor, laptelui si produselor din lapte de catre micii producatori, acestia isi pot comercializa produsele in pietele agroalimentare autorizate.

 

Consilier Comunicare externa

Dr. Dragos FRIGIOIU