Intensificarea acţiunilor de informare privind prevenirea apariţiei Pestei Porcine Africane în judeţul Brăila

COMUNICAT DE PRESA

 

OBIECTIV: Intensificarea acţiunilor de informare privind prevenirea apariţiei Pestei Porcine Africane in judetul Braila

 In contextul epidemiologic actual, in care focare de  pesta porcina africana evolueaza, atat la porcii domestici cat si la  porcii mistreti,in judetul Tulcea,  la nivelul judetului Braila,au fost intreprinse o serie de masuri menite sa previna aparitia bolii pe teritoriul judetului, dupa cum urmeaza:

  • A fost informată Instituţia prefectului , cu scopul adoptării măsurilor necesare creşterii capacităţii de reacţie la o eventuală suspiciune de evolutie a bolii.
  • DSVSA Brăila a convocat si instruit medicii veterinari oficiali şi pe cei de liberă practică, cu privire la situaţia epidemiologica actuala şi a prezentat sintetic  simptomatologia pestei porcine africane şi măsurile ce trebuie întreprinse la orice suspiciune / confirmare de boală.
  • Au fost întocmite informări referitoare la riscul apariţiei acestei boli şi pe teritoriul judeţului Brăila, în special prin mişcările de animale, urmare a actelor de comerţ sau prin circulaţia faunei sălbatice, in special a porcilor mistreţi, informări ce au fost transmise către AJVPS Braila, Direcţia Silvică Brăila şi Fondurile de vânătoare private
  • S-au transmis informări către toate exploataţiile comerciale de porcine, consiliile locale, IPJ Braila, CN APDM Galati, cu scopul înăspririi măsurilor de profilaxie generala privind accesul in unităti şi circulatia porcinelor .

 

IN ATENTIA PROPRIETARILOR DE SUINE ! ! !

 

  • Pesta Porcina Africana  este cuprinsa in lista bolilor ce se despagubesc, conform HG 1214 / 2009, numai daca porcinele sunt identificate ( crotaliate ) si introduse in baza nationala  de date. 
  • Solicitati medicilor veterinari de libera practica sa va identifice si sa va inregistreze animalele si anuntati imediat orice suspiciune de boala medicilor veterinari oficiali, medicilor veterinari de liberă practică sau la  DSVSA Brăila ( tel. 0239610689, fax :0239610691,mail : office-braila@ ansvsa.ro)

 

 

Director Executiv

DR Gicu DRAGAN

Doctor in Medicina Veterinara